Medya ve Sinema-TV

Marvel, X-Men '97 animasyon patlaması ile ABD'yi salladı

20 Mart Çarşamba günü Disney+'ta yayınlanan X-Men '97' Marvel'in efsanevi karakterine hayran olanlarca öyle beğenildi ki tam anlamı ile patladı ve google aramalarında açık ara öne çıktı.

Marvel, X-Men 97 animasyon patlaması ile ABDyi salladı

X-Men '97'nin Sorumlu Yapımcısı, 90'ların Hit Animasyonunu Disney+ İçin Hayata Döndürdü. 20 Mart Çarşamba günü yalnızca Disney+'ta yayınlanan X-Men '97'nin yayına girişinin ardından google aramalarında Amerikalılar şu sorulara cevap bulmak için adeta birbirleri ile yarıştılar.

"xmen 97'de profesör x nasıl öldü", "xmen 97 yeni mi" ," cyclops xmen 97'yi kim seslendiriyor", "xmen 97 nerede yayınlanıyor", "piskopos xmen kimdir", "morph canlı xmen 97 nasıl", "orijinal xmen kimdi", "xmen 97'de magneto kaç yaşında", "morph neden xmen 97'de yaşıyor" "fırtına xmen 97'de güçlerini geri alıyor mu"...  Arama motorlarında en çok aranan başlıklar oldu...

Tabi bu rüzgar Marvel'in eski filmlerini de etkiledi:  En Çok Aranan X-Men Filmleri/Dizileri
 "X-Men: Birinci Sınıf (2011), X-Men: Geçmişin Geleceği Günleri (2014), X-Men '97 (2024), X-Men: Kıyamet (2016), X-Men'in Kökenleri (2009)" şeklinde sıralandı. 

Arama motorlarına en çok sorulan X-Men Karakterleri işe şu şekide sıralandı: "Jübile, Gambit, Haydut, Gece gezgini, Wolverine... 

BAŞARININ SIRRI: ORİJİNAL TEMA ŞARKISI VE ORİJİNAL KADRO

X-Men '97 bir yeniden başlatma ya da orijinal dizinin yeniden yapımı değil.  X-Men: The Animated Series'in son olaylarından hemen sonra başlayan bir devam filmi.

Marvel Studios TV, Yayın ve Animasyon Başkanı Brad Winderbaum, X-Men: The Animated Series'in devamını yapmak istediğinde patronu Marvel Studios Başkanı Kevin Feige ona yeşil ışık yakılması için iki şeye ihtiyacı olduğunu söyledi: orijinal tema şarkı ve orijinal oyuncu kadrosu.

Winderbaum'a göre ikisini de elde etmek dünyadaki en kolay şeydi. Winderbaum, "Herkes orijinal karakterlerin geri dönmekten heyecan duydu, biz de onları geri almaktan heyecan duyduk" dedi.

Dizi, X-Men'in kurucusu Dr. Charles Xavier'in ölümünden sonra başlıyor. Winderbaum, "Xavier artık takımda olmasa da mesajı ve etkisi büyük görünüyor" dedi.

Winderbaum, "Bu ilk bölümlerdeki hikayenin çoğu, Xavier'in yokluğunda bir arada yaşama hayalini nasıl gerçekleştirecekleri ile boğuşan karakterlerle ilgili. “Scott [Cyclops] kesinlikle bununla mücadele ediyor. Magneto kesinlikle bununla mücadele ediyor ve mirasını en iyi şekilde nasıl sürdüreceği konusunda herkesin farklı bir bakış açısı var."

Peki bu karakterleri beyazperdeye geri getirmek için neden 2024 doğru zamandı?

Winderbaum bu soruya , "Çünkü bunu yapmak zorunda olduğumuz ilk fırsattı" diye esprili yanıt veriyor. 

What If?'ın başarısının ardından Marvel, daha fazla animasyon dizisine ilgi duydu. Winderbaum, X-Men'i izleyicilerle yeniden bir araya getirme fırsatını değerlendirdi.

Winderbaum, "Orijinal X-Men: The Animated Series, neslimizin pek çok yaratıcısı için gizlice etkili oldu" diye dile getirdi. “Belirli bir zamanda doğmuşsanız, her zaman ortaya çıkar, Star Wars gündeme geldiği sıklıkta ortaya çıkar.”

Winderbaum'a göre, "Plan asla '2024'te geçecek yeni bir X-Men şovu yapalım ve onları yeniden tasarlayıp bugün için harika hale getireceğiz' olmayacaktı."

Bunun yerine, daha heyecan verici olan fırsat doksanların parametreleri dahilinde çalışmaktı, bu da "eski olmasına rağmen yeni gibi hissettiriyor." İnternetin, cep telefonlarının olmadığı bir dönemde süper kahraman hikayelerinin anlatılması eğlenceli” dedi Winderbaum. "Bu sadece oyuncuların uyması gereken farklı bir kural kitabı."

X MAN EFSANESİNİN ORİJİNAL YAPIMCI KADROSU YENİDEN İŞE SARILDI

“Tüm zamanımızı ve tüm yaratıcı çabamızı bu şeye dair anılarımızı taklit etmeye çalışarak harcadık; bu yüzden sadece oyuncu kadrosunu geri almak değil, aynı zamanda [orijinal serinin ortak yaratıcısı] Eric Lewald'ı da geri getirmek çok önemliydi. ve [orijinal dizi yönetmeni] Larry Houston bize orijinal gösterinin nasıl yapıldığını anlatmak ve parametrelerimizi belirlememize yardımcı olmak için geri döndüler," dedi Winderbaum.

Animasyonda son otuz yılda yaşanan teknolojik gelişmelerin sağladığı faydalar aslında gösterinin yapımında zorluk yarattı. Winderbaum, "Larry ve Lewald'ın orijinal şovu yaptıkları sırada maruz kaldıkları sınırlamalara dayanarak kendi kural kitabımızı oluşturmamız gerekiyordu" dedi.

Winderbaum için bu, "büyük, cesur renklerle düz uzay hikaye anlatımına kilitlenmiş doksanların estetiğinde kalmak, mümkün olduğunca x/y ekseninde kalmak" anlamına geliyordu.

Winderbaum, "Şimdi bu kuralları çiğnedik" dedi, "ancak hikayenin draması bunu gerektirdiğinde bu kuralları gerçekten belirli zamanlarda çiğnedik."

Kuralların çiğnenmesinin bir kısmı, orijinal yaratıcıların ulaşmak istediği ancak zamanın elle çizilmiş teknolojik kısıtlamaları nedeniyle başaramadığı bazı hedeflerin yerine getirilmesi anlamına geliyordu.

Örneğin, açılış jeneriğinde "Rogue'un o kötü adamı ters çevirdiği bir çekim var; eğer orijinal açılışı izlerseniz, bu çok daha kısa bir çekim" diye açıkladı Winderbaum. "Bunu genişlettik ve [Houston'ın] doksanlardaki orijinal storyboard'larıyla eşleşen bu çekimi yaptık."

Winderbaum, "Marvel hikaye anlatımını benzersiz kılan şeylerden biri de her zaman devlerin omuzlarında duruyor olmamızdır" dedi.

Winderbaum, Chris Claremont, John Byrne, Jim Lee ve tabii ki Eric Lewald ve Larry Houston'ı sayfa ve ekran boyunca X-Men'i ustalıkla yönetenler arasında saydı.

Winderbaum, "Bu, yeni ekibimizle birlikte bu meşaleyi taşıma fırsatımızdır" dedi.

Winderbaum ayrıca ekibi ile Xavier'in mirasını taşıyan karakterler arasında paralellikler de buldu: “Bir bakıma anlatı, dizinin yaratılışını taklit ediyor. Projenin DNA'sında var olan mirası koruma fikri var."

Peki Winderbaum'un X-Men '97'de hayranlarını en çok heyecanlandıran şey nedir?

“Hayranlara X-Men'in gidebileceği dramatik derinliklerin hatırlatılması beni heyecanlandırıyor. Ve yeni izleyicilerin bu hikayelerden bazılarını ekranda gördüklerinde ne kadar etkili olabileceğine şaşırmaları beni heyecanlandırıyor."

X-Men '97'nin Açılış Başlığı Orijinal Dizinin Yönetmeni Tarafından Oluşturuldu

X-Men '97'nin giriş sahnesi, orijinal serinin yönetmeninin açılış oyununun aslına sadık kalarak yeniden yaratılmasıyla hayranlara büyük bir hizmet sunuyor.

X-Men '97, önemli bir yaratıcının katılımı sayesinde orijinal animasyon serisinin nostaljisini yakalıyor.

Orijinal X-Men animasyon serisi, Batman: The Animated Series gibi dizilerin de tanımladığı 10 yıl olan 90'larda büyüyen Marvel hayranları için kesin bir olaydı. Bazıları akılda kalıcı temaları veya açılış jeneriği nedeniyle öne çıktı ve X-Men'in giriş sekansı her iki cephede de başarılı oldu ve kulak kurdu şarkısı ve yüzünüze çarpan görsellerle izleyicileri anında aksiyonun içine çekti. Dizi yapımcıları, orijinalin tonunu ve animasyon stilini başarılı bir şekilde yeniden yaratan X-Men '97'de bundan yararlandı. Dizi sorumlusu Jack Castorena, /Film ile yaptığı bir röportajda, orijinal dizideki önemli yaratıcıların, dizinin açılış filmlerinin yönetmeni de dahil olmak üzere, X-Men '97'de doğrudan yer aldığını doğruladı.

Yorumlar